اتـاق خبـر زرین‌پال

جایگاه فناوری اطلاعات در اقتصاد کشور از نگاه مدیرعامل زرین‌پال؛ نمی‌توان بدون تأمین پیش‌نیازها از توسعه گفت

به نقل از طهورا آدینه‌وند از راه پرداخت؛ روز بیست‌ودوم تیرماه به نام روز ملی فناوری اطلاعات به مناسبت بزرگ‌داشت زادروز محمد خوارزمی، پدر علم داده‌ورزی کشور ثبت شده است و به همین مناسبت در گفت‌وگویی با مصطفی امیری، مدیرعامل زرین‌پال و دبیر انجمن فین‌تک ایران به جایگاه فناوری اطلاعات در اقتصاد کشور پرداخته‌ایم. امیری معتقد است پیش از تلاش برای رفع چالش‌های اقتصاد دیجیتال باید آن را زنده نگه داشت و لازمه این امر تأمین دو پیش‌نیاز اساسی یعنی اینترنت و ارتباطات بین‌المللی است. او تأکید می‌کند که قانون‌گذاران حوزه فناوری اطلاعات باید علاوه بر هدف‌گذاری، نقشه راه دستیابی به این اهداف را هم مشخص کنند.

به گفته مصطفی امیری، فناوری ارتباطات (communication technology) و فناوری اطلاعات (information technology) که در مجموع فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) را تشکیل می‌دهند دو نیاز اساسی و یا به تعبیری پیش‌زمینه توسعه اقتصاد دیجیتال هستند.

امیری معتقد است برای توسعه هرچیزی از جمله اقتصاد دیجیتال در ابتدا باید نیازهای اساسی آن برآورده شود؛ و در مورد اقتصاد دیجیتال، اینترنت و ارتباطات آزاد این نیازهای اساسی را تشکیل می‌دهند.

او با بیان اینکه نقاط ضعف بخش ارتباطات در اقتصاد دیجیتال کشور به خصوص در حوزه ارتباطات بین‌الملل برای همه ما مبرهن است، گفت: «در وضعیت حال حاضر عملاً یک توسعه‌دهنده هم برای دریافت یک سرویس ساده با مشکلات عدیده‌ای مواجه است چه رسد به شرکتی که بخواهد به سرویس‌هایی که در سطح بین‌المللی عرضه می‌شوند، دسترسی داشته باشد.»

دولت باید تصمیم بگیرد که آیا ما می‌خواهیم یک اقتصاد دیجیتال محدود به جغرافیای خودمان داشته باشیم یا اینکه قصد داریم با حضور فعالانه راهکارهایی برای ارائه در سطح منطقه و حتی کشورهای اطراف داشته باشیم. امیری با بیان این موضوع گفت:‌ «واضح است که اگر اقتصاد دیجیتال را به جغرافیای کشور خودمان محدود کنیم، شرکت‌ها و کسب‌وکارهای این حوزه روز به روز کوچک‌تر می‌شوند. همانطور که در حال حاضر اپراتورها به واسطه عدم اتصال به دنیا درآمدهای کمتری را نشان می‌دهند و رشدشان متوقف شده است؛ بدیهی است با ادامه این روند همین آینده برای فناوری اطلاعات کشور هم در کمین است.»

دبیر انجمن فین‌تک ایران با تأکید بر اینکه ادامه این مسیر ما را به آرزوهای بزرگمان نمی‌رساند، گفت:‌ «لازمه به دست‌آوردن سهم به حق خودمان با توجه به ظرفیت نیروی انسانی، کسب‌وکارها و حتی ظرفیت‌های موجود در منطقه این است که شرایط فعلی را با تأکید بر رفع نیازهای اساسی نظیر اینترنت و ارتباطات بین‌المللی تغییر دهیم.»

اینترنت و ارتباط آزاد چالش‌های رشد حوزه فناوری اطلاعات نیستند بلکه پیش‌نیاز این صنعت برای زنده‌ماندن محسوب می‌شوند. امیری با تأکید بر این موضوع توضیح داد: «تلاش برای رشد و توسعه اقتصاد دیجیتال و صنعت فناوری اطلاعات در مراحل بعدی دسترسی به اینترنت و ارتباطات آزاد هستند و موارد دیگری را در بر می‌گیرند.»

امیری ادامه داد: «اساساً قانون‌گذاران این حوزه موضوع خود را در جغرافیای کشور مطرح می‌کنند و مقرراتی وجود دارد که سد راه توسعه فناوری اطلاعات کشور در سطح منطقه است. به عنوان مثال ناگفته پیداست که بانک مرکزی، هرنوع ارتباط بین‌المللی را در شرایط اقتصادی و ارزی امروز کشور نوعی زنگ خطر می‌بیند.»

او تأکید کرد: «بنابراین در گام اول باید خیال فعالان و کسب‌وکارهای حوزه اقتصاد دیجیتال کشور از ثبات و پایداری روابط راحت باشد تا بعد بتوانند به روش‌های مختلف رشد و توسعه فکر کنند و آن‌ها را عملی کنند.»

به گفته امیری پایداری ارتباطات هم چیزی است که بسیار ملموس و قابل درک است؛ به عنوان مثال زمانی که یک برنامه‌نویس می‌خواهد پکیج آموزشی دانلود کند هیچ نشانی از پایداری و ثبات احساس نمی‌کند. هرچقدر هم که آمار مختلفی از سرعت و پایداری اینترنت و ارتباطات کشور منتشر شود واقعیت چیزی است که لمس می‌شود.

دبیر انجمن فین‌تک ایران با بیان اینکه حاکمیت باید تصمیم بگیرد و تصمیم خود را شفاف اعلام کند، گفت: «نهادهای صنفی فقط می‌توانند با مطالبه‌گری، فشار بیشتری اعمال کنند؛ پر واضح است که ما در بخش خصوصی تصمیم‌گیرنده نیستیم و فشارهای صنفی الزاما منتج به نتیجه دلخواه نمی‌شوند.»

امیری گفت: «حتی اگر با عینک خوش‌بینی هم به ماجرا بنگریم مسیری که امروز در حال طی کردن آن هستیم خطرناک است و از آنجایی که هیچ نقشه راهی هم وجود ندارد ادامه این مسیر سرمایه‌ها را می‌ترساند.»

به اعتقاد امیری با شرایط فعلی، کسب‌وکارها و افرادی هم که تاکنون دوام آورده‌اند، هرلحظه ممکن است متوقف و جذب بازارهای دیگر شوند؛ از بازارهای داخلی نظیر خرید و فروش املاک گرفته تا مهاجرت به خارج از کشور. همانطور که امروزه شاهد رشد بی‌رویه مهاجرت سرمایه‌های انسانی به خارج از کشور هستیم.

امیری به هدف‌گذاری ۱۵ درصدی سهم اقتصاد دیجیتال از GDP کشور تا سال ۱۴۰۶ اشاره کرد و توضیح داد که اگر چنین هدف‌گذاری‌هایی صورت می‌گیرد، بهتر است نقشه راه رسیدن به این هدف شفاف اعلام شود. اگر  بدون درک بضاعتمان هدف‌گذاری کنیم بدیهی است که شکست می‌خوریم.

او در انتها تأکید کرد: «در شرایطی که کیک اقتصاد کشور کوچک می‌شود مطلوب است که مسیر و نحوه افزایش سهم یک بخش نظیر اقتصاد دیجیتال برای مخاطبان، فعالان و کسب‌وکارها مشخص شود. در غیر این صورت این نوع هدف‌گذاری‌ها بلندپروازانه به نظر می‌رسند.»

این مطلب اولین‌بار در راه پرداخت منتشر شده و در اتاق خبر زرین‌پال بازنشر شده است.